7 chyb při sketchnotingu

Ráda bych se podělila o 7 chyb, na které je dobré si dát pozor při vizuálním zápisu a komunikaci. Podělím se o zkušenosti ze svých workshopů a webinářů. Tvoříte vizuální zápisy? Pro kolegy, studenty, pak je důležité dát si pozor na níže uvedené chyby. Je rozdíl, zda tvoříte sketchnotingové zápisy pro někoho nebo pro sebe. Pokud tvoříte pro někoho a má to být pro něj srozumitelné, tak vás budou zajímat nejčastější chyby. Pokud tvoříte pro sebe, tak je důležité si obsah zápisu pamatovat i po 14 dnech, když se podíváte na svůj zápis.

7 chyb sketchnoting7 chyb při vytváření vizuálního zápisu, ale tak vám tip – vytvořte si svoji vizuální knihovnu, urychlíte si své zápisy a navíc budou vypadat velmi profesionálně.

7 chyb při tvorbě sketchnotingového zápisu7 chyb při sketchnotingovém zápisu

1. Nečitelné písmo: Když píšete příliš malým nebo špatně čitelným písmem, může být vaše poznámka pro ostatní nečitelná, zejména když tvoříte zápis pro posluchače.

2. Nepřehledná struktura: Když vaše poznámky nejsou dostatečně uspořádané a organizované, mohou být pro ostatní nepříliš pochopitelné.

3. Nepoužívání klíčových slov: Když nezachytíte klíčová slova nebo fráze, může být obtížné pochopit kontext vašich poznámek.

4. Nekonzistentní používání symbolů a ikon: Když vytváříte přílišné množství symbolů a ikonek, může to vést ke zmatku a nepochopení vašich poznámek.

5. Příliš mnoho textu: Když se snažíte do svých poznámek zahrnout rozsáhlé texty, může to vést k přeplnění a ztrátě přehlednosti.

6. Špatná časová osa: Když vaše poznámky neodrážejí správně chronologii, může být pro ostatní obtížné porozumět vývoji událostí.

7. Nedostatečné použití barvy: Když nepoužíváte dostatek barev, nebo naopak užíváte přílišné množství barev, může to v důsledku vést ke ztrátě vizuálního zájmu a nejasnosti.

7 chyb – našli jste si i vy nějakou tu chybu?

Příště se ji už můžete vyhnout a svůj zápis zlepšit. Napište mi nebo se podívejte na videokurz či můj workbook o sketchnotingu.

7 chyb sketchnotinguVyhněte se 7 chybám a pojďte se naučit sketchnoting

Ráda bych vás pozvala na webinář Sketchnoting – základy vizuální komunikace ve dnech 6. a 7.6.2023. Jde o on-line výuku, kde se seznámíme, jak začít kreslit první ikonky a strukturovat je do vizuálních zápisů. Využít můžete i konzultaci nebo workbook – Jak jednoduše kreslit sketchnoting.

Váháte? Reference z výuky: sketchnotingu

Kateřina Doležalová, Strategic Planner (Advertising/Marketing)

Setkání se Zdenkou bylo obohacující jak po profesní, tak i lidské stránce. Probírali jsme možnosti vizualizace zdánlivě složitějších verbálně/písemně vyjádřených myšlenek (v oblasti komunikace a práci s lidmi) a musím konstatovat, že forma sketchnotingu je v některých případech možná efektivnější řešení pro rychlou prezentaci a přijetí abstraktních „soft“ témat, než dlouhé písemné texty, které nudí a nevzbudí takový zájem a soustředění.

Zatím se s tím učím pracovat, ale díky tomu, že kresba sketche mě nutí najít hlavní jádro sdělení/problému a vystihnout ho do obrázku, tak to pomáhá už mně samotné při přípravě. Zbaví tak sdělení veškerého komunikačního balastu, který ruší a odvádí pozornost mě i ostatním. Navíc Zdenka je ohromě pozitivní člověk, který dodá školení i tu příjemnou vřelost a přijetí, doporučí, poradí, takže se budu v budoucnu těšit na další pokračování.

         Martina Vyčichlová, HR Proffesional

Setkání se Zdenkou bylo obohacující jak po profesní, tak i lidské stránce. Probírali jsme možnosti vizualizace zdánlivě složitějších verbálně/písemně vyjádřených myšlenek ( v oblasti komunikace). Školení sketchnotingu bylo skvělým praktickým školením s velice individuálním přístupem. Oceňuji mnoho rad a tipů, které mi Zdenka udělila a také to, že jsem skutečně pochopila, že k tomu, abych dokázala využívat sketchnoting nepotřebuji umět kreslit. Jsem nesmírně vděčná za to, že jsem na školení šla, i když jsem si říkala, co já tam budu dělat, když neumím ani kreslit ani hezky psát. Ale nebojte vše se dá naučit. Pokud váháte, radím vám jděte do toho! Já jsem na sebe nesmírně pyšná.:-)

Chcete, aby vaše vizuální zápisy zazářili? Dejte si odběr NOVINEK, dozvíte se, kdy se u nás bude něco nového konat nebo, co připravujeme.

7 chyb sketchnotingu

Odebírání novinek

Nejsme spam! Další informace najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů. Po přihlášení se podívejte se i do složky hromadná nebo Spam. Děkujeme

DEJTE SI ODBĚR. ZÍSKEJTE WORKBOOK A TIPY ZDARMA!

Inspirace, akce a tipy do schránky 2-3 x měsíčně.

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich https://edux.cz/obchodni-podminky/ zásadách ochrany osobních údajů https://edux.cz/obchodni-podminky/