Toužíte po úspěchu? Myšlenková mapa dá rozlet vašim myšlenkám.Myšlenková mapa - tvorba

Víte o tom, že se naše myšlení nepohybuje po přímce? Příčinou je nešťastná představa, že tvořivé myšlení a zápis myšlenek jsou jedno a to samé. Nápad musíme nejdříve vymyslet a pak ho teprve zapisujeme.

„Nenaříkejme nad šípkovou růži, že má trny, ale radujme se, že trnitý keř má růže.“ arabské přísloví

Myšlenky potřebují rozlet, aby měly co nejvíce prostoru se rozvinout, u zápisu je pro nás důležité jiné kritérium – aby byl univerzálně srozumitelný. Proto jsou pro zápis výhodné tabulky, odstavce, řádky… Pro samotné tvořivé myšlení však ne. ALE pro kreativní myšlení si potřebujeme „čmárat“, neměl by to však být zápis v oné uspořádané podobě.

Požadavky na tvorbu myšlenkové mapy musí splňovat:

• být prostorové (nejméně dva rozměry)
• podněcovat rozpracování nápadů (varianty)
• umožňovat zviditelnění vztahů mezi jednotlivými částmi
• zaměstnávat obě poloviny mozku

Myslenková mapa a sketchnoting práce

Myšlenková mapa a sketchnoting práce

Odkud pocházejí myšlenkové mapy?

Tony Buzan, poradce a odborník na využití mysli, vytvořil zápis (podobný dětské kresbě): jednotlivé části tohoto „zápisu“ nemají logiku prostorovou, ale myšlenkovou. Je to kresba, kterou vytváříme přímo při myšlení, nikoliv potom. Neslouží tedy primárně k zachycení myšlenek, ale k podněcování jejich tvorby.

Mind-map/myšlenková mapa se podobá stromu. Strom je pro kreslení velice zajímavá věc. Samotný tvar stromu nás nutí větvit. V tomto případě jsou plody myšlenky, větvíme myšlenky.

Stromová struktura nám říká: Každý nápad můžete rozvinout v nejméně tři další možnosti. Jste tak pod přirozeným tlakem, abyste takto mysleli – ne jedno řešení, ale nejméně tři.

Dalším silným prvkem je zviditelnění vztahů. Mind-map není obraz, který bude zavěšen v galerii, je to pracovní čmáranice. Lze propojovat místa, která mají něco společného, barevnými šipkami, čárami napříč obrázkem atd. Myšlenková mapa tedy splňuje všechny požadavky na podporu kreativního myšlení, takže „vy kreslete“.

Zásady pro vytváření Mind-map aneb myšlenková mapa:

• Pracujte s myšlenkovou mapou při každé vhodné příležitosti, naučte se ji chápat jako pomůcku.
• Trénujte se ve „čmárání“.
• Pracujte s tužkou a pastelkami.
• Zvolte si dostatečně velký papír.
• Uprostřed papíru umístěte hlavní myšlenku vyjádřenou jedním či dvěma slovy. Z tohoto středu kreslete větve.
• Používejte krátká vyjádření, ne věty – ty jsou nepřehledné.
• Nebojte se „ztrácet čas“ ilustracemi.

Uvědomte si, že jde o pracovní náčrty, klidně škrtejte, vpisujte a šipkami zvýrazňujte vztahy. Součástí je ukázka schémat 11 myšlenkových map, a to včetně Vánoční myšlenkové mapy.

Co s vytvořenou mapou potom?Myšlenková mapa - Vánoce

V této podobě může být pro někoho nesrozumitelná. Proto je posléze nutné převést obrázky do zápisů. Klidně ji lze přepsat do seznamu a naplánovat pořadí úkolů a termíny plnění. Kreslit lze rukou i pro relax, pro rozsáhlejší projekty doporučujeme využít aplikace. Lze se k nim vracet, doplňovat, větvit a upravovat.

Videokurz  – myšlenková mapa aneb plánujeme kreativně doporučujeme kombinovat s workbookem – Jak jednoduše kreslit postavičky. Postavičky oživí vaše zápisky, mapy a navíc jsou osobnějšími díky postavičkám.

Délka videokurzu: 33 minut
Ukázky:
11 myšlenkový map
Cena: 499 Kč (cena je konečná).

Koupit

Odebírání novinek

Nejsme spam! Další informace najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů. Po přihlášení se podívejte se i do složky hromadná nebo Spam. Děkujeme

DEJTE SI ODBĚR. ZÍSKEJTE WORKBOOK A TIPY ZDARMA!

Inspirace, akce a tipy do schránky 2-3 x měsíčně.

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich https://edux.cz/obchodni-podminky/ zásadách ochrany osobních údajů https://edux.cz/obchodni-podminky/