Cesta ke sketchnotingu – recenze e-booku: Jak jednoduše na sketchnoting

„Maminko, nakresli mi…” Moje noční můra. Vyjádřit se jinak než pomocí písmen.

Líbí se mi, když má někdo v poznámkách pěkné nadpisy, jasně vystihující obrázky, neokoukané odrážky a rámečky. Proč to nejde u mě? Vždyť by mě i bavilo přidat si kresbičku. Nemám na kreslení buňky, i to sluníčko mám šišaté.

Cesta ke sketchnotingu aneb jak to začalo

Cesta k sketchnotingu

Jak jednoduše na sketchnoting – workbook

V květnu 2021 jsem se zapsala na webinář o sketchnotingu se Zdenkou Tomaidesovou a následně se mi dostal do rukou její e-book Jak jednoduše na sketchnoting. Hmm, tudy by možná vedla cestička k mému dřímajícímu umělci.

Hned na prvních stránkách e-booku je plno ikonek z každodenního života, v obsahu nechybí šlépěje, žebřík, skluzavka.

Jak jednoduše na sketchnoting  je zkratka na cestě ke sketchnotingu

 

Workbook je rozdělen na sedm částí.

V první části se dozvídám, že čmárání má pozitivní vliv na moji kreativitu ale i zdravotní stav.

Cesta k sketchnotingu

Jak jednoduše na sketchnoting- workbook

Ve druhé si čtu o druzích sketchnotingu, o tipech na tužky a kde všude si mohu doodlovat.

Třetí část už je praktická: základní tvary, odrážky, bubliny, postavičky, rámečky, šipky, bannery,… Každému prvku je věnována samostatná stránka, takže si mohu zkoušet předpřipravené varianty šipek a ještě vymýšlet vlastní. 

Pak jde workbook ještě hlouběji. Například si mám představit nějakou situaci, kterou zažívám běžně a přetvořit ji do vizuálního zápisu.

Ve čtvrté části mi e-book ukazuje možnosti zápisu poznámek. Snaží se mě vytánout z mého zavedeného pořádku strukturovaných poznámek do různých variant cest, terčů, paprsků, mrakodrapů a dotkneme se i myšlenkových map.

E-book jde s dobou a pátá část je věnována digitálnímu kreslení. Tipy na programy pro různé platformy jsou nedílnou součástí.

Šestá část je plná tipů na knížky či YouTube kanály. Škoda, že webové odkazy nejsou proklikávací.

Poslední sedmá část je předpřipravená pro vlastní tvorbu. Jsou zde různé nedokončené předlohy a šablony. Takto se otevřela moje cesta ke sketchnotingu.

Začala jsem sketchnoting používat v každodenních zápiscích?B59FE672 B7AC 460D 9770 C7B4A43C3EAE

Ano i ne. Někdy mám představu, jakou ikonku chci nakreslit, ale z hlavy ji nedám. Jindy nelením a hledám na googlu nejlépe pod anglickým slovem.

Maminko, nakresli mi…

Nakreslím, ale možná z toho vyjde nějaké úplně jiné zvířátko. Ale už to pro mě není děsivá představa, ale výzva, zastavení, zamyšlení.

Jsem zdravější?

Mám zdravější sebevědomí. Co na tom, že panáček má ruce pouze do pasu, sluníčko je šišaté, notebook je prostorově úplně špatně a trampolína vypadá jako sušenka s nohama. Nemám ikonky dokonalé, vlastně ani nechci, pak by to nebyly moje ikonky.

Dává mi něco „čmárání”?

Otevřel se mi jiný druh myšlení. Musím se zastavit, promyslet, co tím vlastně chci říct a zvolit vhodnou ikonku, propojení. To byla moje cesta ke sketchnotingu.

Děkuji paní Anně Šubrtové, učitelka Jindřichův Hradec,  za recenzi knihy o sketchnotingu. Chcete začít se sketchnotingem? Připravuji nový workbook – Jak kreslit postavičky.

Stačí se e-book: Jak jednoduše na sketchnoting, objednat a pustit se do tvoření, krok za krokem.

Koupit

 

Zůstaňme v kontaktu:

Novinky EDUX vlevo

Odebírání novinek

Nejsme spam! Další informace najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů. Po přihlášení se podívejte se i do složky hromadná nebo Spam. Děkujeme

DEJTE SI ODBĚR. ZÍSKEJTE WORKBOOK A TIPY ZDARMA!

Inspirace, akce a tipy do schránky 2-3 x měsíčně.

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich https://edux.cz/obchodni-podminky/ zásadách ochrany osobních údajů https://edux.cz/obchodni-podminky/