Vyražte na festival papíru – MEET papír

Hledáte inspiraci pro sebe nebo dárek na narozeniny či svátek?  Navštivte zajímavou akci1 – Meet papír.  Je to takový festival papíru. Vypovídala jsem organizátorku celé akce Jitku Štádlerovou.

1.) Žijeme v moderním světě, všude kolem nás aplikace, digitalizace a najednou – nádherný svět papíru a různých kreativních nálepek, lepicích pásek… Jak tento nápad vznikl?

Miluji papír jako takový odjakživa. Vystřihovánky, origami, lepené modely z ábíčka – to všechno jsem dělala už jako malá holka. A k tomu jsem měla 6 A4 sešitů popsaných a polepených nápady, co se dá dělat, pak klasické „holčičí“ deníky s testy, příběhy a samozřejmě se spoustou citátů . Kdo z nás je neměl, že?

A doteď u mě najdete vždy blok na nápady, nosím ho pořád. A návštěva papírnictví (spolu s knihkupectvím) pro mě byla vždy svátek. Pak jsem si pro holky, když byly malé, vytvářela prázdninové deníky (nejen pro zaznamenávání, ale i s úkoly atd.), a když byly větší, vznikl z toho Cestovní deník. A ten, samozřejmě po různých úpravách, předělávání a ladění, jsem před rokem a půl vydala.

Festival papíruV té době mě zaujala skupina na FB Planner lovers, kde začala být poptávka po podobné akci. Nakonec se to tak sešlo, že jsem ji uspořádala sama. Prvotní myšlenka byla loni v červenci, od září začaly přípravy a začátkem listopadu jsme se poprvé potkali na akci MEET PAPÍR.

2.) Jaké byly reakce na první ročník? Jaký byl o něj zájem?
Pro mě je to dosud jako sen a přeji si, aby se mi podobný zdál i letos . Oslovovala jsem mně neznámé designéry a někteří měli tu odvahu, že do toho prostě šli se mnou i přes nejistotu, obavy, jak to všechno dopadne; děkuji všem, kdo se prvního ročníku zúčastnili.

Oslovila jsem taky snad všechny, které znám, aby se o akci dozvědělo co nejvíce lidí, rozjela sítě. Domluvili jsme se navíc na mediální pomoci od časopisu Kreativ. A velmi mnoho pomohli i vystavovatelé, zapojili svoje komunity a povedlo se, první ročník navštívilo kolem 1800 lidí.

A ono se to prostě povedlo! Všechno klaplo. Skvělí vystavovatelé, báječní návštěvníci, úžasná sdílecí a tvůrčí atmosféra. MEET PAPÍR je sice prodejní výstava, ale především to má být skutečné setkání lidí, kteří milují papír.

3.) Všechny ty deníčky, diáře… pro mě je to radost a ráj, papírové nebe. Když dáme stranou tu nádhernou vizuální stránku, jaký má vliv tvoření, čmárání a vůbec kreativní činnost na lidi? 

Je zajímavé, že čím víc směřujeme k aplikacím, digitalizacím, tím více lidí se vrací k papíru. Při plánování jsou lidé rozděleni na dvě kategorie – na seminářích time managementu, když se o tom bavíme, to skutečně vychází tak půl na půl – deníky/aplikace.

Psaní rukou, to je pak téma na dlouhé povídání. Díky němu si pamatujeme víc, učíme se být teď a tady, vytváří nám zcela jiné spoje v mozku než pouhé ťukání do klávesnice. Při něm totiž děláme v podstatě jeden jediný pohyb. Když ale píšeme rukou, každé písmenko je vlastně takový malý obrázek. Určitě je zajímavé, že vzrůstá zájem o krasopsaní, nejenže je to tvůrčí zábava, ale může fungovat i jako jakási forma meditace.

A deníky – opět bychom si povídali dlouho . Nejenže nám pomáhají si pamatovat autentické vzpomínky – zkreslené jen subjektivně, nikoliv časem, ale pomohou nám v mnohém dalším – jako terapie (vypsat se z problémů), jako sebepoznání, mohou nás naučit všímat si toho hezkého (deníky radosti a vděčnosti) atd.

Největší výhoda je, že můžeme psát kdykoliv a kdekoliv, nepotřebujeme nic víc než tužku a papír.

4.) Kdy a kde se bude MEET papír konat?
Pokud papír milujete jako já nebo si potřebujete vybrat ten nej diář na příští rok či vás zajímá, co všechno lze vyrobit z papíru – třeba bytové a módní doplňky (mimochodem znáte pratelný papír?), tak se přijďte pokochat na akci MEET PAPÍR 2019 do Brna 5.10. a o 14 dní později do Prahy – 19.10. 2019. Vstup je ZDARMA.

A čekají vás zde nejen výrobky, ale leccos zajímavého se zde můžete i naučit, třeba lettering, sketchnoting, vyrobit si přání atd.

Děkuji Jitce za rozhovor.  Přeji ať přijde co nejvíce účastníků.
Rozhovor vedla: Ing. Z. Tomaidesová – lektor, kouč a sketchnoter

Co dál? Zkuste vzít do ruky pastelky a vyzkoušejte si vizuální poznámky.

Různé formy a možnosti:

Dotazy k firemním tréninkům či konzultacím: Ing. Zdenka Tomaidesová, tel.č. +420 723 916 559, e-mail: info@edux.cz

 

Odebírání novinek

Nejsme spam! Další informace najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů. Po přihlášení se podívejte se i do složky hromadná nebo Spam. Děkujeme

DEJTE SI ODBĚR. ZÍSKEJTE WORKBOOK A TIPY ZDARMA!

Inspirace, akce a tipy do schránky 2-3 x měsíčně.

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich https://edux.cz/obchodni-podminky/ zásadách ochrany osobních údajů https://edux.cz/obchodni-podminky/