Tipy, jak nastartovat vizuální myšlení. Sketchnoting

Co je to sketchnoting?Jak jednoduše...workbooky sketchnoting EDUX

Jsou to vizuální poznámky. Jde o kombinaci slov a ikonek. V češtině se používá i výraz skečnouting. Sketchnoting je o zaznamenávání si myšlenek. Své poznámky si zapisujete pomoci obrázků. Tento způsob je jednak rychlejší, kreativnější, rozvíjí vaše dovednosti, jde o zábavnější formu zapisování poznámek a poznámky navíc vypadají hezky. Využití najdete při obchodním jednání, v marketingu, při vedení porad či kurzů nebo i v koučování.

Jak jedna účastnice mého workshopu řekla, je to tak primitivní, až je to krásné a netradiční. Všemu vévodí černá fixa. Vy jste umělec, který rozhodne, jak bude finální sketch vypadat. Ať žije improvizace.

Jak si zapisovat své nápady - sketchnotingČím tedy začít při sketchnotingu?

1. Začít používat základní tvary.
Používejte: čtverec, kolečko, tečku a vlnovku, něco, co známe důvěrně z každodenního života už od školky.

2. Naučte se poslouchat.
Zároveň rychle zaznamenávejte podněty z přednášky a nakreslené symboly transformujte do poznámek, na jejichž základě můžete reprodukovat obsah přednášky.

3. Dejte poznámkám strukturu.Sketchnoting struktura
Je několik typů, chce si je otestovat. Může být shora dolů, může se dělit na 3 sloupce, dále paprskovitá struktura, kdy centrální věc, projekt či myšlenka, kterou řešíte, je uprostřed a odsud jdou paprsky.

4. Vytvořte si vlastní styl písma.
Najít si svůj styl psaní znamená zkusit natrénovat několik typů psaní, např. můžete využít umělecké psaní, různé typy úzkých písem, co je ale důležité, větší písmo by mělo představovat základní myšlenku, např. titul přednášky/tématu, méně výrazné lze použít na podtitul, pak další typ zase méně výrazného menšího písma určité položky či body.

5. Kreslete postavičky a jejich emoce.
Vytvořte si databázi jednoduchých postaviček. Stále myslete na základní tvary. Natrénujte i výrazy a vytvořte si databázi obličejů, např. smutek, strach, radost, nadšení, rozčílení či překvapení.

6. Propojovače.
Myšlenky je potřeba nějak navázat – spojit propojovačem/šipky, který dává vašim poznámkám jakýsi šmrc a originalitu. Např. šipky různých tvarů a velikostí.

7. Odrážky.
Díky nim bude text přehlednější. Můžete použít např. hvězdičku, čtvereček, kolečko.

8. Pořiďte si sešit.
Ideální bez linek. Na začátek doporučuji sešit s tečkami. Na začátek – abyste si trošku potrénovali ruku – je vhodná zn. Moleskin nebo já používám edici PaperPlan. U sketchů je důležité mít i potřebnou gramáž papíru, doporučuji 180 g, který nepropíjí. Šikovný je i formát A5 či A6. Na domácí přípravu preferuji sketchbook od značky Koh-i-noor nebo Duhová kočka – Bobo blok.

9. Fixy.
Doporučuji značky Stabilo, Centropen a pro umělecké písmo Faber Castel. Skvěle se vám budou hodit dvě tloušťky, např. 0,4 a 0,7 mm. Případně i měkké pastelky nebo barevná fixa.

10. Rámečky.
Formou komunikačních bublinek zachytávejte slova, myšlenky postaviček. Vytvořte si sadu vlastních rámečků a bublin.
Můj tip: v první fázi nejdříve nadepište texty a pak bublinu a obrysy.

11. Vytvořte si vlastní portofolio ikonek.
Doporučuji na začátek 10 z vašeho oboru a postupně přidávejte.

12. Inspirujte se videí na Youtube – Jak nastartovat zněmu
Najděte si nějakou inspiraci pro sebe ve videích.

Co dodat na závěr?

Zkoušejte a tvořte. Váháte? Chcete zažít kurz na vlastní oči a inspirovat se tím, jak tvoří drzí? Pobavit se a zároveň získat skvělý pracovní nástroj pro porady, pro jednání či vedení porad? Přijďte na workshop Ovládněte sketchnoting . Pořádáme večerní a denní kurzy pro veřejnost nebo i pro firmy. Rádi ho  připravíme na zakázku pro Vaši společnost kdekoliv v republice.

Dotazy: Ing. Zdenka Tomaidesová, e-mail: info@edux.cz nebo tel. č. 723 916 559.

Doporučujeme kurzy:

Co začít kreslit podle některého z mých workbooků?

Jak jednoduše na sketchnoting workbook

 

 

 

Odebírání novinek

Nejsme spam! Další informace najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů. Po přihlášení se podívejte se i do složky hromadná nebo Spam. Děkujeme

DEJTE SI ODBĚR. ZÍSKEJTE WORKBOOK A TIPY ZDARMA!

Inspirace, akce a tipy do schránky 2-3 x měsíčně.

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich https://edux.cz/obchodni-podminky/ zásadách ochrany osobních údajů https://edux.cz/obchodni-podminky/