Jak zvládnout svoji trému?

Je jako zlobivé dítě visící mámě na ruce, jako netaktní kamarád, který nás před obecenstvem nevědomky zesměšní, je jako neviditelná bariéra mezi námi a naším publikem. Naše stará známá tréma! Ubírá dech, laškuje s naším hlasem, který kolísá a v ten okamžik bychom i přísahali, že ani není náš. Potí se nám kvůli ní ruce, ba dokonce i celý obličej a všechno to, co jsme chtěli před publikem říct zkrátíme na minimum – oželíme vtipné pasáže, vynecháme zajímavé části…jen abychom už měli proslov za sebou a doma hezky v bezpečí si mohli lízat rány.

Jak zvládnout trému? Osvědčené tipy, jak „nakopat trémě zadek“

Existuje řad více či méně osvědčených způsobů, jak se trémy z vystupování nadobro zbavit nebo ji alespoň omezit. Zvládání trémy není nemožné! K trémě se váže spousta slov – fobie, děs, úzkost, strach, starost a dnes velice módní slovo stres...co se naučit tohle všechno držet na uzdě?

Pokud je tréma něco s čím neustále zápasíte, zavolejte a rádi Vám poradíme, jakou formu přípravy zvolit. Přijďte na kurz – Zvládání trémy při mluveném projevu.

Dotazy: Ing. Z. Tomaidesová, tel. č. 723 916 559 nebo e-mail: tomaidesova@edux.cz. 

Pár tipů z praxe….

• Zakotvěte v klidných vodách
– jde o to si během prezentace navodit pocit pohody a klidu, oblíbenou metodou pro to je ta s názvem kotva,
– metoda kotva pochází z NLP/neurolingvistické programování, kdy si krátkým cvičením před prezentací přivodíte dobré a uklidňující pocity (kotva se vytváří s časovým předstihem, aby se vybudovalo propojení v mozku – hned nefunguje).

Touto metodou si kolem sebe můžete vytvořit bezpečnou bublinu, ve které celou prezentaci odpřednášíte snáz a tréma nebude mít šanci. Existují i další podobné techniky jako třeba vizualizace nebo nastavení filtru, rozhodně je zkuste.

• Těžce na cvičišti, lehce na bojišti aneb cvičte a trénujte proslovy doma!
– zvládání trémy může být o něco snadnější v případě, že budete doma proslovy trénovat. Projev si připravte, vymyslete jeho strukturu, připravte si velmi důležité úvodní oslovení, zkuste si ho před menším publikem, poproste přátele o zpětnou reakci, nahrávejte se na kameru a pak svůj proslov zhodnoťte. Vedli jste jej vy a nebo vaše stará známá tréma?

• Dýchejte! 
– pěkně nádech, výdech, nádech, výdech…že vám to připomíná spíše porod? Ona jej tréma z proslovu tak trochu dělá. Správné dýchaní vám nejenže přivede kyslík do mozku, nýbrž se jím i uklidníte. Takže nádech, výdech… a počítejte – tímto odvedete svoji pozornost od stresu.

• Najděte příčinu trémy, využít můžete i osobní koučink.

• Navštivte kurz, ve kterém nebudete na zvládání trémy sami.

• Oblečte se do něčeho hezkého!
-výrazně pomoct si můžete už tím, že si na sebe vezmete něco slušivého, v čem se zároveň cítíte velmi dobře. Takže pokud máte v šatníku oblíbený červený svetr, ve kterém vás každý chválí…OBLEČTE SI HO!

Jak a proč najít příčinu trémy?

Odkud tréma přichází? Z různých míst a zákoutí našeho já! Tréma vzniká, když se sami sebe začneme tázat, ať už vědomě nebo ne. Když začneme vnášet pochybnosti do toho, co děláme, když trpíme přehnanou domýšlivostí a fantazií, kdo si o nás bude co myslet…budete se divit, ale za vašimi problémy s trémou mohou stát vaše zážitky z dětství, strach z neznáma, nízká sebedůvěra, reakce rodiče na vaše vystoupení na besídce…nalezení příčiny je podstatným krokem ke zmírnění trémy.

A co vy a tréma? Dotazy k firemním tréninkům či individuální výuce volejte na tel.č. 723 916 559 paní Ing. Z. Tomaidesovou.

Doporučujeme kurzy:

Odebírání novinek

Nejsme spam! Další informace najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů. Po přihlášení se podívejte se i do složky hromadná nebo Spam. Děkujeme

DEJTE SI ODBĚR. ZÍSKEJTE WORKBOOK A TIPY ZDARMA!

Inspirace, akce a tipy do schránky 2-3 x měsíčně.

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich https://edux.cz/obchodni-podminky/ zásadách ochrany osobních údajů https://edux.cz/obchodni-podminky/