Zakotvěte v přístavu úspěšných

Jak na to? Rozeberu mou oblíbenou techniku, kterou aplikuji na sobě, stejně jako ji nabízím mým klientům v kurzu pro osobní rozvoj. U této techniky často zmiňuji pojem kotva. Myslím, že každý z nás máme nějakou „kotvu“, ale si to neuvědomujeme.

Může jít o oblíbenou písničku, která nám zlepší náladu, když se nám nic nechce nebo jsme smutní. Někdy nám starší píseň z dětství připomene naše dětství a hezké chvíle s babičkou či kamarádkou ze školy…Ona pomyslná kotva slouží jako pomocník pro navedení příjemné chvilky v momentu, kdy se necítíme úplně dobře nebo nám schází sebedůvěra před vystoupení nebo k navození vnitřního klidu. Jde o práci s emoční inteligencí.

Chcete si metodu vyzkoušet na vlastní kůži?

Tak zvaná metoda kotvy pochází z NLP/Neurolingvistické programování a má úzkou souvislost s nějakým emocionálním zážitkem – někdy je toho na nás až moc, máme trému, necítíme se zcela dobře a k tomu, abychom tuto situaci změnili, použijeme právě onu techniku. Krom toho, že kotva samovolně vznikne, si ji můžete i sami vytvořit.

Jak si kotvu vytvořit?

Musíte si vymyslet jméno, najít tři různé životní situace, kdy jste se cítili hodně dobře a pak bod na těle – kterékoliv místo, kterým metodu aktivujete.  Krom podrobného návodu, jak na sobě metodu aplikovat,  v rozhovoru pro Zdenčin pokec – podcast úspěšných uvádím také skutečnost, jak důležité je metodu neustále opakovat, jinak si na ni tělo nezvykne. Pokud se budete metodě věnovat pravidelně,  bude to čím dál tím jednodušší a navození šťastného pocitu bude jen otázkou chvilky.

Příběhy a příklady ze života aneb jaký je život s kotvou

V souvislosti s onou metodou také zmiňuji zážitky s lidmi, s kterými se stýkám v kurzech. Mou klientkou na koučování byla paní, které k navození spokojených pocitů pomohla hudba a  vůně levandule. Jsou lidé, kterým pomůže pobyt v jiném prostředí, na čerstvém vzduchu, jiná paní zase svůj stres, trému a neklid přenáší na svou oblíbenou plyšovou hračku. Mám i příhody a uplatnění z call centra od obchodníků a operátorů z call centra.

Metoda kotvy patří mezi mé nejčastěji využívané techniky, které mi umožňuji dostat se ven z reality, vypnout, načerpat sebevědomí a další síly, pokud se nedaří. Ostatním ji můžu vřele doporučit. Pokud si chcete na sobě metodu vyzkoušet, stačí kliknout na podcast, ve kterém se dozvíte více. Doporučuji projít můj blog a najdete na něm více užitečných technik z NLP:

Autor: Ing. Zdenka Tomaidesová – trenér, kouč NLP a moderátorka Zdenčin pokec – podcast úspěšných.

Doporučujeme kurzy:

 

Odebírání novinek

Nejsme spam! Další informace najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů. Po přihlášení se podívejte se i do složky hromadná nebo Spam. Děkujeme

DEJTE SI ODBĚR. ZÍSKEJTE WORKBOOK A TIPY ZDARMA!

Inspirace, akce a tipy do schránky 2-3 x měsíčně.

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich https://edux.cz/obchodni-podminky/ zásadách ochrany osobních údajů https://edux.cz/obchodni-podminky/