[vc_row type=“full_width_background“ bg_position=“left top“ bg_repeat=“no-repeat“ bg_color=“#9cd935″ text_color=“light“ text_align=“left“][vc_column width=“3/4″][vc_column_text]

AKTUALITA

Změny v daních? Rok 2015 někoho potěší, jiného naštve[/vc_column_text][divider line_type=“No Line“ custom_height=“10″][/vc_column][vc_column width=“1/4″][/vc_column][/vc_row][vc_row type=“full_width_background“ bg_position=“left top“ bg_repeat=“no-repeat“ bg_color=“#ffffff“ text_color=“dark“ text_align=“left“][vc_column width=“3/4″][divider line_type=“No Line“ custom_height=“30″][vc_column_text]Milí podnikatelé, přátelé a další daňoví poplatníci,

asi byste se divili, kdyby nový rok nepřinesl změny v daních, že? Měli byste možná pocit, že jste se 1.ledna neprobudili do naší republiky. Mohu vás uklidnit (někoho spíš naštvat) – probudili. Jsme všichni stále v naší krásné zemi.

Naši milí zákonodárci, jak je jejich letitým zvykem, nám do nového roku nejen popřáli, ale též nadělili další balíček změn. Neb změna je prý život. Ale že by musela být zrovinka v této oblasti každoroční…Ale nežehrejme a doufejme, že změny přišly jen na začátku roku a v jeho průběhu žádné nebudou. I takové zkušenosti bohužel s našimi pány poslanci máme, že?

Změny v daních pro 2015

Změny v daních pro 2015

A jaké že ty změny jsou?

Zde je ve stručnosti několik z těch, co se dotknou většiny lidí, nejen podnikatelů:

Zavedení třetí sazby DPH

Snad nejdiskutovanější novinkou je zavedení další snížené sazby DPH. K základní sazbě 21% a snížené sazbě 15% přibyla druhá snížená sazba ve výši 10% týkající se knih, léků a kojenecké výživy.

Pokuta za nepoužívání datových schránek

Vlastník datové schránky má od roku 2015 novou povinnost – svá podání pro daňový úřad bude muset činit pouze elektronicky. Nyní česky: registrace k daním, oznámení o změně registračních údajů, řádná i dodatečná daňová přiznání budete muset podávat pouze a výhradně prostřednictvím datové schránky – pokud ji už máte. Jinak vám bude automaticky předepsána pokuta ve výši 2 000 Kč za každé jednotlivé podání. A pokud závažně stížíte správu daní, tak až 50 000 Kč.

Strop u výdajových paušálů

Ponechme stranou diskuze o nekoncepčnosti tohoto rozhodnutí a podtrhávání nohou živnostníkům a zeměřme se na suchá fakta, neb jen ta jsou důležitá při rozhodování, zda paušál či skutečné výdaje.

Všechny výdajové paušály jsou omezeny stropem příjmů, a to ve výši 2 milióny Kč.

80% paušálu – výdaje maximálně do částky 1,6 miliónu Kč

60% paušálu – výdaje maximálně do částky 1,2 miliónu Kč

40% paušálu – výdaje maximálně do částky 800 tisíc Kč

30% paušálu – výdaje maximálně do částky 600 tisíc Kč

I s vyšším příjmem než 2 milióny Kč si můžete i nadále uplatňovat výdaje paušálem, nicméně např. v sazbě 60% to nebude víc než 1,2 miliónu Kč. Takže váš základ daně se zvýší.

Pracujícím důchodcům se vrací sleva na dani i za rok 2013

Jak jsem již zmínila na svém firemním profilu finucto na facebooku, zdravý rozum zvítězil a pracující důchodci si mohou uplatnit slevu na dani nejen až od roku 2015, ale i v daňovém přiznání za rok 2014 (eventuelně prostřednictvím zaměstnavatele) a podáním dodatečného přiznání i za rok 2013. Rozhodl tak Ústavní soud. Sleva je stejná jako u kteréhokoli jiného poplatníka, a to ve výši 24 840 Kč.

Daňové zvýhodnění na dítě, daňový bonus

Máte více dětí? Pak od letoška ušetříte. Ne však v případě uplatnění výdajů paušálem. Tam zákonodárci zůstali neoblomní a slevu nepovolili. Ale mělo být hůř. Původně nám v tomto případě chtěli sebrat i základní slevu na poplatníka!

A jak je to tedy u dětí? U 1 dítěte sleva zůstala, u dalších se zvyšuje. Asi se máme více množit.

1.dítě: 13 404 Kč ročně, 1117 Kč měsíčně

2.dítě: 15 804 Kč ročně, 1317 Kč měsíčně

3.dítě a každé další: 17 004 Kč ročně, 1417 Kč měsíčně

Jsou-li manželé zaměstnanci a slevu na dani na děti si uplatňují oba, musí zaměstnavateli nahlásit pořadí dítěte (omlouvám se, zní to nehezky), na které si slevu uplatňují. Zda na první nebo druhé či třetí, případně další.

Je-li daňová povinnost nižší a slevu byste nevyčerpali, získáte zbytek slevy ve formě daňového bonusu až do výše 60 300 Kč ročně.

Srážková daň u autorských honorářů

Vracíme se do roku 2013. Příjmy autorů (například těch, co přispívají do novin nebo časopisů) byly zdaňovány srážkovou daní do maximální částky příjmu 10 000 Kč. Maximum se vrací na částku 7 000 Kč.

 Daňové zvýhodnění investičního životního pojištění

Budete-li si chtít uplatnit daňový odpočet až do výše 12 000 Kč, musíte akceptovat nová pravidla, jak o úlevu nepřijít. Do teď byla běžná praxe, že zaměstnavatelé přispívali zaměstnancům na IŽP, čímž snižovali daňový základ a odvody sociálního a zdravotního pojištění, a zaměstnanci pak tyto příspěvky čerpali ve formě mimořádného výběru. To se státu pochopitelně nelíbí. Pokud tedy od letoška provedete mimořádný výběr, dodaníte, co jste od ledna 2015 naspořili, a to až 10 let.

Např. při výběru v prosinci 2015, dodaníte částky, které jste si od ledna 2015 uplatnili. Vyberete-li peníze až v roce 2026, dodaníte jen 10 let zpět, více už ne.

Tolik ve stručnosti k některým změnám v daních. Něco podnikatele administrativně dost zatíží, něco jim peníze vezme (viz výdajové paušály), něco poplatníkovu peněženku potěší – především pracující důchodce a pilné ploditele dětí :-)

Ať tak či tak, přeji vám, aby začínající rok byl pracovně i soukromě ten nejlepší ve vašem životě!

Autor: Karla Zímová, účetní

POZOR! Máte zájem o konzultaci či firemní tréninky na téma změn v roce 2015? Kontaktujte nás na info@edux.cz nebo na tel.č. + 420 723 916 559.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=“1/4″][divider line_type=“No Line“ custom_height=“30″][vc_widget_sidebar sidebar_id=“sidebar-1″][/vc_column][/vc_row][vc_row type=“full_width_background“ bg_position=“left top“ bg_repeat=“no-repeat“ bg_color=“#ffffff“ text_color=“dark“ text_align=“left“][vc_column width=“1/1″][divider line_type=“No Line“ custom_height=“40″][/vc_column][/vc_row]

Odebírání novinek

Nejsme spam! Další informace najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů. Po přihlášení se podívejte se i do složky hromadná nebo Spam. Děkujeme

DEJTE SI ODBĚR. ZÍSKEJTE WORKBOOK A TIPY ZDARMA!

Inspirace, akce a tipy do schránky 2-3 x měsíčně.

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich https://edux.cz/obchodni-podminky/ zásadách ochrany osobních údajů https://edux.cz/obchodni-podminky/