Jak nahlížet na prokrastinaci?

Odkládáte často své pracovní povinnosti? Hlavně ty náročné a nepříjemné úkoly?  Neustále opakující se odkládání povinností na pozdější dobu se nazývá prokrastinace. Držíte se pořekadla, zítra je taky den? Pro mnoho lidí by bylo lepší držet se příslovím, co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítra!

Nestávejte se línými

Existují tak pracovití lidé, kteří se musejí od své práce doslova odehnat. Workoholici prokrastinaci neznají a nechápou, jak se mohou jiní náročným a namáhavým úkonům vyhýbat.

Považují své kolegy za líné, protože časté odkládání věcí je skutečně zbytečné, neproduktivní a zdržuje. Každý člověk se občas vyhýbá svým povinnostem a odkládá je na pozdější dobu.

Jaký je ovšem výsledek?

Shon, spěch, hrozba pozdního odevzdání úkolu a stres, jestli všechno stihnu, tak jak mám? Stojí to lidem vlastně za to? Nepříjemným pracovním úkolům se stejně nikdo nevyhne. Jen si s odkládáním svých povinností způsobí velké patálie a nepříjemnosti v práci.

Prokrastinace může být propojena i s odkládáním důležitých rozhodnutí, což může mít v některých případech fatální následky. Lidé se mylně domnívají, že prokrastinace souvisí jen s leností, špatným sebevědomím a malými pracovními cíli. V mnoha případech je to psychologická porucha, která se dokáže změnit i v mentální poruchu.

Stres vás jistě dostihne

Prvními příznaky prokrastinace mohou být stres, pocity viny, psychická krize a ztráta produktivity. Nemyslíte si, že si lidé vytvářejí stresové situace sami? Díky své lenosti, úzkosti či pocitu nadřazenosti se vyhýbají svým povinnostem. Takoví jedinci by si měli ujasnit, co by chtěli dělat a co místo toho dělají! Přečtěte si „Kaizen – chci změnu“ a popřemýšlejte o tom, proč věci a úkoly odsouváte, kdy jsou situace v životě, že odkládání může být či bylo naopak prospěšné.

 

Výčitky svědomí se dostaví

S prokrastinací se setkáváme u studentů, kteří žijí krédem, že jsou volní jako ptáci a mohouc dělat, co chtějí. Špatné návyky způsobují odkládání věcí na neurčito. Místo toho, aby připravovali na důležitou zkoušku, vyhýbají se jí. Odbíhají od učení, mají hlad, potřebují se protáhnout, zajdou si tak na pivo a příprava na zkoušku je v nenávratnu. To je špatný přístup!

Patříte mezi prokrastinátory? Odkládáte věci na poslední chvíli? Neumíte se donutit ke splnění úkolu včas? Vyhýbáte se mu, jak jen můžete a máte na to dokonce výmluvu? Ničíte si kvůli prokrastinaci život! Díky nedbale anebo vůbec nevyřešeným úkolem jste přišli o práci anebo je vaše zaměstnání v ohrožení? Nemyslíte, že je čas to řešit?

Jak bojovat s prokrastinací?

Soustřeďte se na svou práci! Dejte sbohem věcem, které vás rozptylují a kvůli kterým odbíháte od práce! Mít pěkný pracovní prostor je důležitější, než si myslíte. Jen v dokonalém pracovním prostředí, se vám bude dobře učit i pracovat!

Motivujte se a bude to lepší!

Neříkejte si, proč to vlastně musím dělat a prostě to udělejte! Je to vaše práce! Život není procházka růžovým sadem! Pokud se donutíte do splnění úkolu pomocí odměny, je to fajn. Uvědomte si, jestliže úkol neuděláte včas, vyhoví vás ze školy anebo z práce! Plně si přeberte svoji odpovědnost. Nepříjemný úkol nemusíte splnit najednou. Zkuste vyzrát sami na sebe kreativitou.Věnovat mu každý den alespoň pár minut času, je úspěch!

Pokud nemáte nic jiného na práci anebo se nudíte, vrhněte se do splnění odkládaného úkolu! To je nejlepší možnost, jak ho zvládnout a na výbornou! Nepadejte na kolena, když vám šéf anebo kantor oznámí splnění hrozného úkolu! Raději přemýšlejte, jak úlohu rychle a výborně splnit, abyste od ní měli pokoj a našli si čas na fajn oblíbené koníčky!

Doporučujeme kurzy:

Dotazy ke kurzům a objednávky ebooku „Kaizen chci změnu„: info@edux.cz, tel.č. 723 916 559.

 

Odebírání novinek

Nejsme spam! Další informace najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů. Po přihlášení se podívejte se i do složky hromadná nebo Spam. Děkujeme

DEJTE SI ODBĚR. ZÍSKEJTE WORKBOOK A TIPY ZDARMA!

Inspirace, akce a tipy do schránky 2-3 x měsíčně.

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich https://edux.cz/obchodni-podminky/ zásadách ochrany osobních údajů https://edux.cz/obchodni-podminky/