Co si představit pod pojmem kotva?

Technika z NLP/Neurolingvistické programování. Myslím, že každý z nás má nějakou „kotvu“, ale si to neuvědomujeme. Jde o oblíbenou písničku, která nám zlepší náladu, když se nám nic nechce nebo se nám tolik nedaří.

Někdy nám starší píseň může připomenout naše dětství a hezké chvíle s babičkou či kamarádkou ze školy… Další možností jsou doplňky na klíčích od bytu či domu – nějaký panáček, srdíčko či barevná stužka… Dokonce jsem se setkala i se „šťastnou“ propiskou. V autě jsem viděla talisman pavouka – symbol pro štěstí / šťastnou jízdu.

Co je to kotva podle NLP?

Kotva, kotvení nám pomáhají na základě z minulosti naučených reakcí se orientovat v přítomnosti. Kotvy fungují ve všech vněmových kanálech.  Jsou to všechny naše smysly – vidět, cítit, slyšet, ochutnávat a emoce spojená s vůni. Je to pro nás symbol něčeho významného, nějakého vztahu k někomu, vzpomínky na nějakou událost či příjemný moment na dovolené. Výborný pomocník pro obchod i komunikaci.

Kdy se mohla taková kotva vytvořit?

Naše tělo si kotvami pomáhá vyvolávat různé emoční stavy. Jde o natrénované procesy. Na to, aby mohlo naše tělo kotvu spustit, musel si ji mozek nejdříve uložit. Jde o emočně silnější zážitky. Ve většině případů si kotvy ukládáme podvědomě a vlastně ani nevíme, že nějaká kotva existuje. Druhou formou je opakování, udržování požadovaného stavu/pocitu.

Zkuste to a zaměřte se na své pocity – představujte si, že jste např. jedli jahodovou zmrzlinu, absolvovali úspěšnou prezentaci pro veřejnost – potlesk ze strany publika. Přivolejte si chuť čokolády, vůni oblíbené kytky či navoďte vnitřní klid, který zažíváme pohledem na jezero a naprostou soustředěnost, kdy vykonáváme sportovní aktivitu či radost, když jsme vylezli někam na vysokou horu.  Vyhledejte  zážitky a události, které se spojují s něčím pozitivním, co nám pomáhá.

Jaké kotvy nejčastěji používají klienti?

Měla jsem klienta, který si pouštěl v autě určitý druh hudby, když jel na důležité obchodní jednání. Přišel na něj pak plný energie a vše se mu zdálo jednodušší. Bohužel v jednom případě přišel na kurz „Efektivní komunikace podle NLP“ a před kurzem měl jednání… Můj osobní pocit byl, že si hudbu ve své hlavě „nevypnul“. Neustále se pohupoval na židli, kýval hlavou, usmíval se, takže jsem byla nucena během kurzu „hudbu vypnout“.

Tou naší kotvou v osobním rozvoji může být cokoliv: hudba, předmět, vůně, pocit, obrázek či fotografie, oblečení, spojení prstů či šupina v peněžence. Tímto způsobem si pomáháme pro nás v nepříjemných životních situacích – „povoláme“ pomocnou kotvu a situaci pak vnímáme lépe. Pomáhá nám v obchodě – zvládnout nepříjemného klienta, překonat strach a obavy, být efektivnější v jednání.

Jak si kotvu vytvořit?

Emocionální kotvu si lze vytvořit i cíleně. Pak je však nutné tento emoční sval dále udržovat a trénovat. Je to podobné jako když sportujete. Pro udržení kondice je potřeba neustále trénovat. Tady to platí podobně.  Nejčastěji kotvu vytvoříme např. koučováním s technikami NLP – pocit, který potřebujete mít v některých vypjatých momentech např. vnitřní klid při jednání s obtížným klientem, sebevědomí při veřejné prezentaci, výbornou náladu pro atmosféru v kurzu atd. Zajímají Vás další pojmy z NLP? Podívejte se na glosář.

Co máte Vy? Co Vám pomáhá jako taková „kotva“? Máte nějaký talisman? Jaká konkrétní píseň u Vás vyvolá příjemné pocity, energii a nadšení? Stává se Vám, že pak už situaci vnímáte o něco lépe? Nebo Vám pomáhá něco úplně jiného?

Moje doporučení:
Pokud takovou kotvu nemáte, vytvořte si ji – bude Vám dobře sloužit v životě. Zkuste se i Vy podělit s ostatními o to, co nosíte s sebou a co Vám pomáhá při nepříjemných obchodních jednáních či různých stresových situacích  v životě.

Uvažujete o využití technik NLP pro svůj osobní růst?

Kontaktujte nás na tel.č. +420 723 916 559 a rádi Vám poradíme či si společně domluvíme schůzku. Raději píšete, tak využijte e-mail:tomaidesova@edux.cz.

Zdroj: Blog osobního rozvoje „Chci změnu“, autor: Ing. Z.Tomaidesová – trenér a kouč NLP

Odebírání novinek

Nejsme spam! Další informace najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů. Po přihlášení se podívejte se i do složky hromadná nebo Spam. Děkujeme

DEJTE SI ODBĚR. ZÍSKEJTE WORKBOOK A TIPY ZDARMA!

Inspirace, akce a tipy do schránky 2-3 x měsíčně.

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich https://edux.cz/obchodni-podminky/ zásadách ochrany osobních údajů https://edux.cz/obchodni-podminky/