Úspěch je jen muška zlatá. Po čem si možná šlapete. Možná jste zahlédli na dálnici billboard dodavatele dlažby, který říká, že pokud se vám nelíbí, po čem šlapete, máte to změnit. Šlapete ale opravdu jen po podlaze? Říká se, že si také můžeme šlapat po štěstí.

Protože to je ale jen muška zlatá, jak víme z klasiky, měli bychom se raději zajímat, zda si nešlapeme po úspěchu. Většina lidí je přesvědčena, že se může naučit matematiku, angličtinu či řízení automobilu, ale úspěch? Ten je přece závislý na štěstí… Kdyby to ovšem byla pravda, neměli by úspěšní lidé nic společného – vedle schopných by byli úspěšní i lidé naprosto neschopní, vedle pilných i lenoši.

Úspěch - kaizen - chci změnuÚspěchem – jak je to tedy s úspěchem?

Skutečnost je ale jiná – nejdeme zde hned několik společných charakteristik a mezi nimi především cílevědomost. Brian Tracy k tomu v knize Jak mnohem lépe prodávat (Computer press 2003) říká: V roce 1953 dostali na Yaleské universitě promující studenti dotazník a v něm byla mimo jiné otázka: „Máte ve svém životě jasný, přesný a napsaný cíl a vypracoval jste si už plán, jak tohoto cíle dosáhnete, až opustíte naši universitu?“.

Výsledky výzkumu byly překvapující. Pouze 3 procenta studentů měla jasný a napsaný cíl a plány, jak tohoto cíle dosáhnout, až opustí školu. 13 procent mělo sice cíl, ale neměli ho na papíře, zbývajících 84 procenta nemělo cíl žádný kromě touhy užít si po škole letních prázdnin.

O dvacet let později, v roce 1973, provedli mezi členy stejné třídy Yaleské university opět průzkum, v němž položili otázku: „Na kolik si dnes ceníte svých služeb?“ Když sečetli a udělali průměr výsledků průzkumu, zjistili, že služby oněch tří procent absolventů, kteří měli jasný a na papíře napsaný cíl a plány k jeho dosažení, měl v peněžním vyjádření vyšší hodnotu než u zbývajících 97 procent absolventů dohromady. A přitom stanovení si cílů bylo to jediné, co měla ona tři procenta absolventů společné.Úspěch aneb opouštím zónu komfortu

Úspěch tedy není náhoda. Lze se ho do značné míry naučit jako matematiku, natrénovat ho jako sportovní výkon, naplánovat ho jako marketingovou kampaň. Přihlaste se na kurz Cesta k úspěchu, který pořádá společnost EDUX Praha ( 15.12.2015) a naučte se být úspěšní. Na setkání s vámi a na společnou práci na vašem úspěchu se těší lektorka Ing. Zdenka Tomaidesová. Termíny kurzu podle zájmu průběžně doplňujeme – aktuální termíny najdete v části kurzy pro veřejnost. Lze se domluvit i na individuální výuce či firemním tréninku.

TIP: Přemýšlíte o tom, že budete samostatně pracovat na svém rozvoji? Objednejte si e-book „Kaizen – Chci změnu“ v ceně 242 Kč vč. DPH.

Doporučujeme kurzy:

Inspiraci najdete na blogu osobního rozvoje: Chci změnu. 

Odebírání novinek

Nejsme spam! Další informace najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů. Po přihlášení se podívejte se i do složky hromadná nebo Spam. Děkujeme

DEJTE SI ODBĚR. ZÍSKEJTE WORKBOOK A TIPY ZDARMA!

Inspirace, akce a tipy do schránky 2-3 x měsíčně.

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich https://edux.cz/obchodni-podminky/ zásadách ochrany osobních údajů https://edux.cz/obchodni-podminky/