Skečnouting aneb své poznámky si nakreslete!

Skečnouting/ sketchnoting aneb své poznámky si nakreslete! Děláte si poznámky často? A vždy se to na papíře hemží jen písmenky? Budete se divit, ale hodně lidí si dnes poznámky kreslí.

Ano, může za to moderní trend s názvem skečnouting – kreslení vizuálních poznámek. Pod tímto názvem se skrývá nový, moderní a velice zábavný způsob, jak si dělat poznámky – kombinací slov, obrázků, obrazců a podobně. Tak zvané „skečnouty“ si může tvořit každý.

referenceJen tak si něco čmárat…

Sedíte na semináři a zatímco si poctivě zapisujete poznámky, kolega vedle si do svého notesu jen něco čmárá? Pracujete v týmu a řešíte nějaký projekt?

Využijte skečnouty.  Jeden obrázek vydá za tisíce slov.  Možná máte za to, že se jen nudí, ve skutečnosti si však může dělat „skečnouty“, které mu umožní věci si lépe zapamatovat.

Stalo se vám někdy v dětství, že jste malovali strom a ten měl jinou barvu než ve skutečnosti? Mně také! Děti jsou úžasně kreativní, ale jakmile přijdou do školy a některé věci se jim vysvětlí, jejich kreativita bohužel ustupuje do pozadí. Mám za sebou podobný příběh, a proto jsem se rozhodla hledat jinou cestu k malování.

Jak začít s poznámkami?7 chyb sketchnotingu

Prvním krokem ke sketchnotingu jsou ikonky, takže zkuste nejdříve doodlovat – čmárat. Jde o kreslení jednoduchých ikonek třeba z vašeho oboru.

Našla jsem sketchnoting (sketchnoting – kreativní čmárání), který mě upoutal svou jednoduchostí a volnou myslí.  Jde o kombinaci slov a ikonek. Jednoduché tvary jako čtverce, obdélníky, vlnovky, tečky…ty důvěrně známe ze školy.

Jak mohou být k užitku?

Využívají se k rychlému a pro nás i zábavnému způsobu zapisování poznámek. Využití najdou všude – ať už ve výuce, při tréninku nebo koučování nebo při společném hledání řešení na daný problém. Vhodné jsou jak pro jednotlivce, tak i pro skupiny lidí.

Poznámky aneb kombinujte slova a ikonkyDobře fungují jako rychlé zápisky, které podporují zapomenutou kreativitu.Lze vytvořit za zakázku trénink zaměřený čistě na kreslení/skečnouting/sketchnoting.

Stačí se informovat na tel. č. +420 723 916 559. Individuální i firemní tréninky.

Talent nepotřebujete, fixy ano!

Pokud vás sketchnoting zaujal, možná si říkáte – no jo, ale ke kreslení potřebuji talent…ne nepotřebujete! Jednoduché tvary a obrazce umí nakreslit každý, co však potřebujete je čistě bílý zápisník, černou fixu (např. značky STABILO, nejlépe s tloušťkou 4 mm) a barevné pastelky (stačí dvě barvy, ale může být i víc). A pak už jen stačí odhodit zábrany stranou a pustit k sobě kreativitu. Kreslete, kreslete, kreslete!

Přínosem budou nejen nové zajímavé poznámky i další přínosy:
• rozvoj kreativity ( levá část našeho mozku),
• projekt v souvislostech,
• nadhled pro řešení situace,
• odbourání stresu a relax,
• nová zábava,
• upoutání pozornosti druhých/koučink či facilitace, netradičnost.

Už při čtení tohoto článku jste si mohli vytvořit váš první sketchnote…jak vypadá? Další zajímavou kreativní a kreslící technikou jsou zentangly (videa na Youtube – doodling art).Poznámky - vizuální poznámky

Úspěšně vykročit kreativitě vstříc můžete i na oblíbeném kurzu kreativity, kde v sobě probudíte vaše hravé já. Tak buďte kreativní a „skečujte“! Pár skečů a obrázků najdete na mém FB: Zizitom nebo na mém Instagramu.

Doporučujeme kurzy:

Dotazy k firemnímu tréninku: Ing. Zdenka Tomaidesová, tel. č. +420 723 916 559 nebo e-mail: info@edux.cz.

Odebírání novinek

Nejsme spam! Další informace najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů. Po přihlášení se podívejte se i do složky hromadná nebo Spam. Děkujeme

DEJTE SI ODBĚR. ZÍSKEJTE WORKBOOK A TIPY ZDARMA!

Inspirace, akce a tipy do schránky 2-3 x měsíčně.

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich https://edux.cz/obchodni-podminky/ zásadách ochrany osobních údajů https://edux.cz/obchodni-podminky/