Jak najít skrze mindstorming kreativní řešení? Hledáte řešení a potřebujete získat, co nejvíce nápadů? Plánujete projekt, ale jste často v časové tísni? Obchod se nevyvíjí, tak jak má? Stagnuje? Jste nadřízený? Zadejte svým podřízeným tímto způsobem úkol na zlepšení práce oddělení.  Zkuste pracovat s mindstormingem nebo Vás zvu na kurz Kreativita – zvyšování potenciálu a sketchnpoting otestujte na místě.

Oživte pracovní postupy a pracujte s mindstorming

Mind znamená mysl čili myšlenky, storm označuje bouři, mindstorming je tedy taková myšlenková bouře, avšak prostřednictvím zapisování si myšlenek a nápadů. Jak to funguje?

  1. Zamyslete se, co chcete řešit

Co k tomu potřebujete? Papír a vlastní myšlenky. Těch máte spoustu, jenom je potřeba cíleně se zaměřit na to, co teď řešíte nebo budete chtít vyřešit v budoucnu.

Připravte si čistý papír formátu A4 a zapište si nahoru svůj aktuální problém, který chcete řešit, nebo cíl, jehož chcete dosáhnout. Zapište si ho formou otázky. Otázka by měla být formulována co nejkonkrétněji, to vám usnadní cílené myšlení.

Např.: „Co bych měla udělat, abych v průběhu následujících 12 měsíců zhubla 10 kg? Jaké aktivity bych měl podniknout, abych získal do tří měsíců pět nových firemních klientů? Jak navýšit prodej produktů během půl roku o 10 %?“

Tip: Pokud zjistíte, že má vaše otázka několik jednotlivých aspektů nebo je složitě formulována, rozdělte ji radši na více dílčích podotázek. S těmito podklady můžete provést jednotlivá mindstormingová cvičení a hledat možné odpovědi.

  1. Zachycujte své nápady – klidně i ty nejneobvyklejší

Napište a vymyslete 20 odpovědí na otázku, kterou jste si zadali. Pečlivě si je zaznamenávejte na list papíru bez kritiky a hodnocení.

Tip: Prvních pět až deset bodů vymyslíte pravděpodobně rychle a nebude vás to stát ani příliš úsilí, hledat další možnosti bude už o něco těžší. U posledních pěti se dost zapotíte. Přestože to bude náročnější, nevzdávejte to dříve, než opravdu najdete minimálně 20 odpovědí. První psací fáze není o hodnocení, zda je nápad reálný, či ne. Jde čistě o sběr nápadů. Než se s technikou naučíte pracovat, neomezujte se časem. Ze zkušenosti vím, že právě ty nejlepší nápady přicházejí na řadu až později. Pokud vaše mysl pracuje na plné obrátky a nápady se rojí, ale je jich o něco více, klidně pište dál, směle v zapisování pokračujte!

  1. Začněte a na nic nečekejte

Teď přišel čas analyzovat své odpovědi. Půjdeme více do hloubky. Je třeba vybrat ten nejslibnější nápad. Může dojít i k tomu, že ho zkombinujete s několika dalšími zapsanými variantami, jež si přejete realizovat právě teď:

Co dál? K vybranému nápadu si zapište první tři kroky nezbytné k jeho provedení. Ty další nápady si ponechte na svém seznamu, pouze k nim připište možné datum použití. Třeba příště budete hledat nápady týkající se podobného tématu či oblasti. Budete je tak moct využít.

Kde všude lze mindstorming použít?

V podnikání – plánování strategie firmy (obchod – obchodní postupy a jednání, marketing, vize firmy), při plánování různých dílčích aktivit, projektů, propagaci produktů či služeb. Při hledání práce – koho a jak oslovit atd. V osobním životě při koučování – otázky zdraví, vztahů, motivace, kariéry, cestování, plánování dovolené, rekonstrukce bytu atd.

Tip:

Čím více budete pracovat s touto metodou, tím snazší pro vás vymýšlet větší množství nápadů. Mindstorming by se mohl stát vaším zvykem. Podporujte a rozvíjejte kreativitu tímto směrem.

Pořiďte si zápisník a vytvořte si svou mindstormingovou knihu (nebo nejlépe dvě – jednu pro osobní život, jednu pro profesní). Ideální velikost knihy je formát A5, prázdný nebo i s linkami.

Do zápisníku si průběžně zaznamenávejte rovněž realizované úspěchy a k nim i detailnější poznámky. Považujte odteď svou kreativitu za cenného pomocníka při své práci.

CVIČENÍ – ukázka, jak pracovat s mindstormingem

Otázka: „Co musím změnit, abych v budoucnu při větších projektech už nebyl pod časovým tlakem a abych je dokončoval v termínu?“

  • Brzy začnu!
  • Deleguji práci na více lidí.
  • Práci deleguji včas.
  • Projekt začnu plánovat dříve a rozplánuji ho lépe.
  • Vytvořím písemný plán.
  • Přímý pohled na věc – udělej to!
  • Začnu známým v neznámém.
    …..atd.

Výsledek mindstromingu:
Zítra se sejdu s kolegy z kanceláře a půjdeme na oběd, kde vytvoříme plán. Dnes opatřím projektovou knihu, kterou využijeme pro zapisování poznámek k projektu. Zítra v rozmezí 9.00–11.30 hod. vytvořím harmonogram nového projektu.

Mindstorming v kombinaci s brainstormingem či Strategii Walta Disneye, může firmu opět nastartovat, změnit zastaralé návyky, uvolnit myšlenky nebo restartovat nefukční oddělení.nový směr, vystoupit z profesní slepoty a naučit se využívat tvořivost a vlastní kreativitu či kreativitu a tvořivost lidí z týmu.

Chcete uspořádat takové setkání či firemní tréninky s využitím této technik pro konkrétní situaci. Napište mi na e-mail: info@edux.cz nebo zavolejte na tel. č. 723 916 559.

Doporučujeme kurzy:

Novinky EDUX vlevo

Odebírání novinek

Nejsme spam! Další informace najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů. Po přihlášení se podívejte se i do složky hromadná nebo Spam. Děkujeme

DEJTE SI ODBĚR. ZÍSKEJTE WORKBOOK A TIPY ZDARMA!

Inspirace, akce a tipy do schránky 2-3 x měsíčně.

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich https://edux.cz/obchodni-podminky/ zásadách ochrany osobních údajů https://edux.cz/obchodni-podminky/