Co udělat proto, abych zaujal/a svým projevem? Změňte vyjadřování a používejte silnější slova. Chystáte se vystoupit se svým mluveným projevem na nějaké akci či prezentaci?  Tím, jak se vyjadřujete, vytváříte první dojem a navenek i obraz o sobě. Stále platí, první dojem je rozhodující a poslední zůstává.

Abyste zaujali a vytvořili pozitivní dojem, zaujali je, získali podporu a pomoc druhých, přesvědčili je o svých kompetencích, nalákali je na spolupráci s Vámi, naučte se správně vyjadřovat.Zvládnutá prezentace

Pár tipů na zlepšení sebeprezentace.

Tip č. 1 Odstraňte ze svého slovníku slabší slova – ne sebevědomá a výplňová slova, která snižují Vaši hodnotu. Vzbuzujete tak dojem nejistoty a nekompetentnosti.

Používáte slova jako „možná, snad“, „pokusím se“, „neumím“ či „budu se snažit“? Najděte vhodnější, hlavně akčnější a sebevědomější výrazy typu „věřím, že“, „zvládnu to“, „udělám to, jak nejlépe umím“. Odstraňte ze slovníku slova „prostě“, „takže“, „hm“, „jako by“ a další.

Nejčastější slabá slova s doporučením, jak je nahradit:

Rád/a bych jednou…                              Budu…

Problém, potíže                                       Výzva

Musíte….                                                   Je opravdu důležité udělat …

Měl/a jsem štěstí…                                 Pracuji dobře…

Musíte/Nesmíte…(přikazování)          Bude vhodné…

Nejsem v tom dobrá/ý…                        Dělám pokroky… Ještě tuto oblast studuji… Každý den získávám nové vědomosti a zlepšuji se…

To nezvládnu…                                        Bude to těžké, ale věřím, že to zvládneme / že to půjde.

Muselo by se…                                         Doporučuji… Vhodné by bylo udělat… Bude…

Jestli máte zájem…                                 Navrhuji…

Pokusím se…                                            Zjistím… Zavolám… Zkontaktuji…

Tip č. 2 Co ovlivňuje celkový dojem Vaší prezentace? Lidé s Vámi totiž jednají tak, jak se prezentujete. Pokud tedy řeknete: „Jsem tu jen asistentka“, sami předkládáte, jak se cítíte a co si o sobě myslíte. Dejte naopak najevo, že jste v určité pracovní pozici a nepodsouvejte návštěvě, která do firmy přišla, co si má o Vás myslet. Řekněte jednoduše: „Jsem asistentka obchodního ředitele.“ Při jakémkoliv jednání ohledně pracovního volna či platu řekněte „Chtěla bych…“ a uveďte důvody, proč si vyšší plat zasloužíte.

Tip č. 3 Rozšiřujte si slovní zásobu. Čtěte knihy a časopisy s jiným zaměřením, než je Vaše profese. Nahrajte si projev a všimněte si opakujících se slov a hledejte např. synonyma – slova s podobným významem. Doporučuji si zakoupit publikaci o synonymech. Hrajte hry – začínejte vždy stejným slovem, aby věta měla smysl, nebo začínejte větu posledním písmenem slova. Můžete si taky v duchu popisovat věci a předměty kolem sebe a dodávat k podstatným jménům co nejvíce přídavných jmen.

Tip č. 4 Pokud se Vám daří a v něčem jste uspěli, uspěli v prezentaci, tak to řekněte! Pochvalte se a sdílejte radost a řekněte kamarádům o svém úspěchu! V případě, že se Vám momentálně tolik nedaří, tak o tom nemluvte a pracujte na zlepšení. Pokud se Vás někdo přímo zeptá, tak to řekněte.

Tip č. 5 Pusťte si projevy jiných (např. na youtube) nebo nějaký televizní pořad a zaměřte se právě na vyjadřování na neverbální komunikaci. Nebo si napište nejčastější slova z Vašeho oboru a popište je tak, aby jim rozumělo 12leté dítě nebo někdo, kdo v oboru nepracuje.

Tip č. 6 Kupte si nebo půjčte si některou z publikací např. „, Jak překonat strach z veřejného vystoupení“, J. Esposito „Trénink slovní sebeobrany“, Nöllke Matthias, „Jak komunikovat chytře“, Recknagel Marion, Rohmann–van Wüllen Heike či „Prodejte své schopnosti“, Öttl Christine, Härter Gitte  a další. Na blogu „Chci změnu“ najdete recenze knížek.

Dva doporučení na závěr:

A.) Nahrajte si svůj projev na diktafon a sledujte, jak se vyjadřujete, zda to odpovídá tomu, jak se chcete prezentovat. Vyzvěte kamarády či kolegy, aby Vám poskytli zpětnou vazbu co zlepšit. Zamyslete se, jak chcete působit? Přirozeně, profesionálně, odhodlaně, přátelský atd., což je taky velmi důležité. Jděte na kurz „Mluvený projev a rétorika„.

Jak jednoduše kreslit? Workbook

Jak jednoduše kreslit? Workbook

B.) Prezentujte pomocí sketchnotingu a využijte jednoduché kresby, ikonky.

Získáte si tím pozornost posluchačů, oživíte prezentaci, stane se aktivní a pokud trpíte trémou, je to způsob, jak ji transformovat do kreslení a nesoustředit se na své pocity, ale na jednoduché kresby.

Ty se můžete naučit s mým workbookem – Jak jednoduše kreslit nebo Jak jednoduše na sketchnoting nebo na individuální on-line výuce.

Citát na závěr: „Prezentace stejně jako let má start a přistání. V těchto situacích se stává nejvíce havárií. Když se odlepíte od země – hladce a bezpečně, Vaše prezentace bude úspěšná“, Peter Urs Bender

Zdroj: Chci změnu, Ing. Z.Tomaidesová, EDUX, s.r.o.

Pridej se k odberu

Novinky z EDUXu

Chcete vědět, jaké nové webináře, videkurzy či workbooky chystáme? Jak oživit svoji prezentaci? Dejte si odběr NOVINKY z EDUXu, získáte tak tipy a informace 1x až 2x měsíčně. 

Aktuální webináře pro veřejnost

Odebírání novinek

Nejsme spam! Další informace najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů. Po přihlášení se podívejte se i do složky hromadná nebo Spam. Děkujeme

DEJTE SI ODBĚR. ZÍSKEJTE WORKBOOK A TIPY ZDARMA!

Inspirace, akce a tipy do schránky 2-3 x měsíčně.

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich https://edux.cz/obchodni-podminky/ zásadách ochrany osobních údajů https://edux.cz/obchodni-podminky/